5 kohdan muistilista tilinpäätös­hetkeen

Tilinpäätös talotekniikka

Mitä vuoden vaihtuessa pitäisi muistaa?

1.palkat

Joulu, vuodenvaihde sekä Loppiainen sekoittavat monen perheen arkipäivärytmiä. Poikkeusrytmissä voi tapahtua helposti ”hups”. Pyhäpäivät muuttavat myös pankkipäiviä joten ole tarkkana, ettet epähuomiossa maksa työntekijöidesi palkkoja myöhässä. Huomioi siis pyhien vaikutus maksuliikenteeseen. Palkanmaksussa erillisillä veloituspäivillä ja maksupäivillä palkkapussit ovat työntekijöillä pankista riippumatta samana päivänä. Mikäli edeltäväksi veloituspäiväksi onkin asetettu erehdyksessä pyhäpäivä, saattaa palkanmaksu myöhästyä. Tarkasta maksuliikenteen aikataulut yrityksesi tilipankin viestinnästä.

Vuoden vaihtuminen voi muuttaa myös vuotuisia palkkoihin liittyviä prosentteja, kuten liittojen jäsenmaksuja. Vuodenvaihteen muutoksissa voit myös pyytää apua ja neuvoja ohjelmistotaloltasi.

2. Joulukuun kirjanpitoaineisto

Kirjanpitäjäsi on tyytyväinen, kun olet ripeä joulukuun kirjanpitomateriaalin toimittamisessa. Useilla yrityksillä tilikausi vaihtuu vuoden vaihtuessa. Kirjanpitäjät kutsuvatkin 31.12. nimellä ”Sylvesterin yö” – sen nimipäiväsankarin mukaan. Jos olet koittanut tavoitella kirjanpitäjääsi tammikuussa ja hän on vaikuttanut kiireiseltä, voit omalta osaltasi helpottaa taakkaa keventämällä työmäärää. Paras tapa toimittaa kirjanpitoaineisto on automatiikka. Esimerkiksi Pajadatan Entrésta kaikki osto- ja myyntilaskuaineisto ja asiakkaiden maksusuoritukset siirtyvät suoraan yleisimpiin kirjanpito-ohjelmiin – ja niistä takaisin Entréen automaattisesti. Tapa on erittäin suosittu. Myös muut digitaaliset ratkaisut nopeuttavat ja automatisoivat.

Toimita ainakin:

  • Käteiskuitit
  • Osto- ja myyntilaskut
  • Tiliotteet
  • Matkalaskut 

 

Muita harvinaisempia kirjanpitäjiä kiinnostavia aineistoja ovat mm. vuokrasopimukset, kauppakirjat, vakuutussopimukset, verotuspäätökset ja kopiot velkakirjoista.

Haluatko automatisoida kirjanpitoaineistoasi?

Käteiskuitit ja matkalaskut siirtyvät suoraan Entré Expense- sovelluksestamme mm. Netvisoriin ja Procountoriin. Ottamalla kuvan kuitista Entré Expense osaa suoraan viedä kuvasta rivit kohdilleen, kätevää! Lataa esite täältä.

Osto- ja myyntilaskut sekä mm. pankin maksuliikenne saadaan automatisoitua Entré toiminnanohjauksen ja yleisimpien kirjanpito-ohjelmien välillä. Osto- ja myyntilaskujen tiedot siirtyvät automaattisesti kirjanpitoa varten ja kirjanpitäjäsi tuotua asiakkaiden suoritukset avoimille myyntilaskuille – ne sulahtavat siististi myös Entrén omaan myyntireskontraasi maksetuiksi.

3. Keskustele kirjanpitäjäsi kanssa hyvissä ajoin taseesta

Oletko selvillä miltä yrityksesi tase tulee näyttämään? Onko yrityksesi oma pääoma riittävällä tasolla vai tarvitaanko esimerkiksi vapaan oman pääoman sijoitusta? Vai onko takana onnistuneita urakoita ja mietit pääseväsi nauttimaan osingoista? Ole ajoissa yhteydessä kirjanpitäjääsi ja keskustele miltä yrityksesi tilikauden päättyessä tase näyttäytyy. Onko tilinpäätöksen yhteydessä tehtävä mahdollisesti varauksia ja arvon alentumisia. Entä miten poistot tai osatuloutukset on suunniteltu tehtävän? Ammattitaitoinen ja konsultoiva kirjanpitäjä on arvokas yhteistyökumppani.

4. Pankin asiakirjat

Tilinpäätöksen yhteydessä kirjanpitäjäsi kaipailee myös pankista joitakin dokumentteja. Muista tilata tai hakea verkkopankistasi yrityksesi tilien saldo- ja korkotodistukset, luottojen saldovahvistukset ja panttiluettelot.

5. Nakit ja perunasalaatti

Viimeisimpänä kohtana, muista nauttia! Pajadatalaiset suosittelevat erityisesti tätä lyömätöntä yhdistelmää vuoden vaihteen juhlintaan. Käyhän siis ajoissa ostoksilla, jotta varmistat hyllystä mukaasi ne napsahtavat nakit. Tärkeänä lisukkeena tamperelaisuudesta huolimatta pajadatalaiset suosittelevat nakkien kaveriksi Turun sinappia.

Rauhallista Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta!

Haluatko lähteä ensi vuonna liikkeelle tehokkaammin? Ota yhteyttä kokeneisiin asiantuntijoihimme, niin katsotaan teille paras ratkaisu.

Siirrytään ajanvaraukseen tuossa tuokiossa.

5 kohdan muistilista tilinpäätös­hetkeen

Täydennä tiedot ja asiantuntijamme on sinuun yhteydessä seuraavien 1-3 arkipäivän kuluessa.