Millaista on aloittaa uusi työ poikkeusoloissa?

Pandemiavuonna työskentely

Uusi työ pandemiavuonna 2020

Topi Karvonen aloitti asiakaspäällikkönä Pajadatalla Helsingissä huhtikuun alussa 2020. Eli juuri silloin, kun Suomi oli kiinni.

Millaista on aloittaa työssä, kun lähes kaikkiin työkavereihin piti tutustua etänä? Entä miten Topi kokee päässeensä sisään yrityskulttuuriin ja uuteen työhönsä?

KUKA OLET JA MITÄ TEET TYÖKSESI?
Olen Topi 22v ja toimin Entre Officen myyntitiimissä.

MILTÄ TUNTUI ALOITTAA TYÖT PÄÄOSIN ETÄNÄ?
Rakennus- ja ohjelmistoala oli mulle ylipäätään ihan täysin uutta, joten tietty vähän jännitti, miten homma lähtee rullaamaan. Selkeesti oli työnantajan osalta valmistauduttu poikkeaviin olosuhteisiin, sillä perehdytys meni etänä ongelmitta.

MITEN PEREHDYTYS SUJUI KOHDALLASI?
Perehdytys sujui varsin hyvin, ja vaikka uutta asiaa tuli paljon, niin aika nopeasti sai langan päästä kiinni. Kunhan uskalsi kysyä silloin kun tarvii jeesiä, niin aina sai kyllä apua, ja usein kysymättäkin. Edelleen tulee lähes päivittäin kysyttyä kollegoilta jotain, sillä tässä duunissa tulee jatkuvasti uusia tilanteita eteen. Uuden oppiminen on mun mielestä tärkeää, koska silloin työ pysyy mielenkiintoisena.

MITEN TUTUSTUIT TYÖKAVEREIHISI?
Pakko myöntää, että alkuun hieman jännitti uudessa porukassa aloittaminen lähinnä duunikavereiden ja työympäristön kannalta. Aika nopeasti siinä kuitenkin pääsi porukkaan sisään, ja läppä lensi ennen kuin ehti edes kasvotusten tavata muuta tiimiä. Meillä on älyttömän hyvä meininki koko firmassa, en kyllä vaihtaisi mihinkään.

MONTAKO TYÖKAVERIASI OLET TAVANNUT LIVENÄ?
Varmaan vähän vajaa puolet.

MIKÄ ON VINKKISI KORONA-AIKANA UUDESSA TYÖPAIKASSA ALOITTAVALLE?
Omalla asenteella pääsee pitkälle! Asioita kyllä oppii, kun motivaatio on kohdillaan. Eikä etätyö loppujen lopuksi niin kamalaa ole, täytyy vaan löytää se oma tapa saada homma toimimaan. Itse tykkään käydä parinkymmenen minuutin kävelyllä, jos alkaa tuntumaan siltä, että seinät kaatuvat päälle.

USKALTAISITKO VIELÄ HAKEA, JOS TIETÄISIT ETTÄ ENSIMMÄISENÄ VUOTENASI TEET PÄÄASIASSA ETÄTÖITÄ?
Ehdottomasti. Itse tykkään olla about puolet päivistä toimistolla ja puolet etänä, sillä molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Etätyötä ei siis kannata kammoksua.

TYÖKAVEREIDEN SUUSTA

Esihenkilön roolissa toimiminen, rekrytointi ja poikkeusoloissa perehdyttäminen ovat sujuneet mallikkaasti. Suureksi osaksi etänä toteutuneesta perehdytyksestä ei tuntunut olevan haittaa, ja tämä ajoi omasta mielestä tehokkaampaan ajankäyttöön perehdystä toteuttaessa.

Topin (uuden työntekijän) motivaatio oppia uutta ja päästä työhön nopeasti käsiksi teki perehdyttämisestä mielekästä. Omalta osalta unohtuneet tai vaillinaisiksi jääneet asiat kuittaantuivat ripeästi Topin omasta aloitteesta, joko luurin välityksellä tai etäpalaverilla. Topi otti myös aktiivisesti tarpeen vaatiessa yhteyttä kollegoihin ongelmiin ja kysymyksiin liittyen.

”Perehdytyksen onnistumisesta kertoo mielestäni se, että ’’sisäänajokuukauden’’ jälkeen päästiin heti kaupan makuun ja sillä tiellä ollaan pysytty tähänkin päivään asti.”

Santeri Pohjola, myyntipäällikkö, tiiminvetäjä

”En ole tavannut Topia livenä vielä kertaakaan, mutta silti voin vilpittömästi sanoa, että tämä nuori myyntitykki on hyvä tyyppi ja on tosi hienoa, että on töissä juuri meillä.”

Salla Kortelahti, asiakas- ja markkinointipäällikkö, MBA

Siirrytään ajanvaraukseen tuossa tuokiossa.

Millaista on aloittaa uusi työ poikkeusoloissa?

Täydennä tiedot ja asiantuntijamme on sinuun yhteydessä seuraavien 1-3 arkipäivän kuluessa.