energiatehokkuus kiinnostaa kotitalouksia - varmista kilpailukykysi palveluntarjoajana
Kirjoittaja:

Daniel Hägg
Työskentelen Account Managerina Pajadatan uusien asiakkaiden parissa. Haluan jakaa näkemykseni ja kokemukseni onnistuneesta asiakaspalvelusta myynnin työvälineenä taloteknisten alojen yrittäjille.
Suomessa ilmalämpöpumppu on valtaosassa kotitalouksia jo elämänlaatuun positiivisesti vaikuttava laite. He, jotka pumppua hyödyntämällä hallitsevat huoneistojen lämpötiloja eivät varmasti haluaisi ilman enää olla, jo energiatehokkuutta silmällä pitäen. Mutta miten yrittäjänä erottua markkinasta haastavan ajan keskellä sekä oikeasti keskittää aika puhtaasti itse asennuksiin ja varmistaa, että liiketoiminta pysyy kannattavana myös pitkällä tähtäimellä? Varmasti kaikki tiedämme, mitä tuhoa on mahdollista saada aikaan jo itse asennusvaiheessa jos kaikki ei mene maaliin. Myös allekirjoittaneella on kokemusta asennuksesta, joka jälkikäteen aiheuttaa harmaita hiuksia. Ei ole varmasti yhdenkään alalla toimivan yrittäjän tahtotila, että asiakas jännittää seuraamuksia jälkikäteen. Jo tarjousta tehdessä ohjelmistokumppani astuu peliin. Otetaan esimerkki: On hyvin todennäköistä, että kun tarjouspyyntö sähköpostiin kolahtaa, jo tässä vaiheessa olemme kilpailutilanteessa muiden toimittajien kanssa. Mitkä ovat vaikuttavia tekijöitä kuluttajan näkökulmasta? Hinta varmasti osittain, mutta mielenrauha, ammattitaito pumppua valittaessa sekä ostoprosessin helpottaminen. Käyn seuraavaksi vaihe vaiheelta kuluttajan ja ammattilaisen kokemuksen ostoprosessista, kun käytössä on työtä tukeva järjestelmä.
vaihe 1, tarjous. tukeeko käyttämäni järjestelmä sähköistä tarjousprosessia?
Tässä vaiheessa kannattaa kysyä itseltään, onko minulla jo järjestelmä mikä tukee asennuksen elinkaarta aina tarjousvaiheesta monen vuoden päähän, mikäli tarve on maahantuojalle reklamoida. Luomalla visuaalisesti kaunis tarjous yrityksen omilla logoilla sekä saateviestillä herättää kuluttajassa jo itsessään luottamusta. Kuluttajat vaativat enemmän, kuin sähköpostitulvan eri toimittajilta erinäisistä pumpuista, jotka loppujen lopuksi jo muutamassa päivässä hukkuvat sähköpostimereen. Kun meillä on visuaalinen tarjous, jossa on liitteenä jo valokuva tulevasta pumpusta, LVIS numerolla haetut tarvikkeet tuoterekisteristä sekä selkeästi eroteltuna mitä asennus sisältää, ollaan varmasti pidemmällä, kuin sähköposti-pläjäyksen kanssa. Ja mitä asiakaspalvelua se onkaan, mikäli olemme jo kohteella etupeltoon käyneet esimerkiksi sisäyksikön paikan varmentamassa, ja pystymme otettuun kuvaan asiakkaalle konkreettisesti piirtämään, mihin kohtaan uusi laite tulisi! Jos me yrityksenä pystymme pelkästään tällä jo erottumaan, ollaan varmasti kuluttajan näkövinkkelistä jo aika pitkällä kaupan syntymisen suhteen.
vaihe 2, työ tilattiin, miten onnistun organisoimaan sen parhaalla mahdollisella tavalla?
Asiakas tilasi meiltä pumpun -mahtavaa! Mitä seuraavaksi tapahtuu järjestelmää hyödyntämällä? Kyseisen tarjouksen perusteella muodostetaan työtilaus jo olemassa olevilla spekseillä. Se olisi siis lähdettävä pumppuostoksille -mutta minne? Hintavertailu mahdollistaa myös sen, että emme maksa turhasta. Ohjelmistoa hyödyntämällä voimme laskea työllemme sekä tarvikkeillemme halutun katteen, koska ohjelmaan on ajettu meidän omat tukkurit meidän alehinnastollamme sisään. Tässä vaiheessa tiedämme tasan tarkkaan jo kyseisen keikan kannattavuuden, mikäli työmaalla tulisi yllätyksiä tai vaikkapa lisätyölle tarve, olemme nämäkin erikseen hinnoitelleet ja asiakas näistä tietoinen. Kun olemme tarvikkeet sekä tunnit jo tälle työtilaukselle valinneet, on meillä laskudatakin olemassa, eli sitäkään meidän ei enää erikseen tarvitse tehdä. Laskulla on myös selkeästi näkyvillä työnosuus, josta kuluttajan on äärimmäisen helppo laskea kotitalousvähennys Omaveroon. Jälleen kerran, teimme tästä asiakkaalle niin simppeliä, kuin vaan mahdollista. Jätimme varmasti positiivisen muistijäljen.
vaihe 3, asennuspäivä koittaa! Miten asennus suoritetaan tehokkaasti ja asiakas huomioiden?
Asennuspäivä koittaa. Olemme mahdollisesti kohdistaneet työtilauksin työntekijällemme tai olemme itse työmaalla. Mitä asiakkaan kanssa olikaan puhetta? Ai niin -kirjasinkin tilausta tehdessäni, että kohteessa on arka koira sisällä. Onneksi mobiiliapplikaatio kentällä tiesi sen kertoa. Työ saatiin maaliin!
vaihe 4, laskutus ja seuranta. Miten teen laskun nopeasti ja oikein?
Olin etupeltoon viisas ja otin sarjanumerosta työtilauksen alle kuvan, joten ei tarvitse sitäkään etsiä sitten ongelmatilanteissa. Tarkistuslistan täytin myös sähköisessä mobiiliapissa, joten saan sen nyt myös laskun liitteelle, eikä se myöskään täältä pilvipalvelusta koskaan tule häviämään. Kaikki tähän mennessä tekemäni kirjaukset ovat myös tuottaneet minulle materiaalia laskun muodostamista varten, meillä oli työlle ja tarvikkeille sovittu könttähinta, onneksi tekemäni kirjaukset myös tuottavat dataa, mikä oli todellinen kulurakenne. On yrittäjän etu, sekä turva käyttää nimenomaan toimialakohtaista järjestelmää, loppujen lopuksi toimistohommat ovat kaikille se pakollinen paha ja kaikki kohdistaa itse työmaille kaikki käytettävissä olevat resurssit -eli sinne mistä se raha tulee.