Haluamme tuoda datan osaksi taloteknisten alojen kehitysaaltoa.
Kirjoittaja:

Salla Issakainen
Seitsemisen vuotta taloushallinnon ja yrityspankkielämän maailmassa viettänyt Salla loikkasi Pajadatalle 2018 ja työskentelee markkinointipäällikkönä.
Dataohjautuvuus ja datalla johtaminen ovat liike-elämässä pinnalla olevia teemoja. Mitä enemmän dataa kerrytetään yrityksen päivittäisessä arjessa, sitä varmemmin yrityspäättäjä pystyy tekemään hyviä päätöksiä ja riittävän ajoissa. Datahan ei ole mikään uusi asia, mutta sen tarve kasvaa kaiken aikaa. Yrityspäättäjän ”piiloutuminen” tuntikausiksi ruudun taakse erilaisten laskelmien laatimiseksi tilinpäätösajan lähestyessä on tuttu ilmiö useissa yrityksissä. Tällöin käytetty data on liittynyt mm. viime hetken ostojen optimointiin loppuvuodelle, budjetointiin tulevalle ja hyvässä tilanteessa myös mahdollisten osinkojen suunnitteluun. Pitkin vuotta dataa on tarvittu ennusteen laatimiseksi rahoittajalle urakan suunnitteluvaiheessa ja säännöllisessä resurssisuunnittelussa työvoiman osalta.
Data ei korvaa ammattitaitoista johtajaa, mutta ammattitaitoinen johtaja ymmärtää käyttää dataa päätöksissään
Tilinpäätöksen valmistuttua saadaan kasa laskelmia, jotka ovat arvokkaita dokumentteja. Ne kannattaa lukea. Tätä seuraa usein talousammattilaisen konsultointi, joka on vielä hyödyllisempää ajankäyttöä. Konsultoidakseen taloushallinnon ammattilainen tarvitsee dataa ja tätä varten erilaiset rajapinnat taloushallinnon järjestelmiin ovat paras tapa kerryttää dataa talousammattilaisen pureskeltavaksi. Kaikkien onneksi tämä prosessi on reilun kymmenen vuoden aikana kehittynyt mappiaikakaudesta noin valovuoden verran.
Käyttökate on tärkeä tunnusluku
Dataa tarvitsee yrityspäättäjäkin. Ei voida vain arvata, kun suunnitellaan urakan rahoitusta tai mietitään lisähenkilöstön palkkaamista. Sisäisen laskennan tunnusluku, käyttökate, mittaa onko liiketoiminta kannattavaa. Käyttökatteeseen vaikuttavia päätöksiä tehdään yrityksen arjessa aivan joka päivä. Olemme viime aikoina keskustelleet asiakkaidemme kanssa paljon materiaalihankinnoista. Taloteknisillä aloilla ostot saattavat olla suuruusluokaltaan vaikkapa 50% liikevaihdosta. Kun tähän vielä lasketaan logistiset kustannukset ja kohdennetaan käytetty työaika, voidaan puhua vielä merkittävästi suuremmasta lukemasta.
Tiedätkö miten yrityksesi käyttökate voi? Tiedätkö mistä ja miten saat riittävät tiedot sen selvittämiseksi? Käyttökatteeseen vaikuttavista kustannuksista voidaan onneksi automaattisesti kerryttää käyttökelpoiseksi dataksi vaikka mitä. Ajoneuvojen kilometrit voidaan siirtää reaaliaikasesti ERP-järjestelmään käyttäen GPS-paikanninta, työtilauksen asennusaika voidaan tuottaa heti työtehtävältä mobiiliapplikaatiolla ja ostamiseenkin on tulossa aivan uusia innovaatioita.
Pajadata on datapaja. Tuomme datan osaksi taloteknisten alojen kehitysaaltoa.
Taloustaustastani huolimatta työskentelen Pajadatalla markkinoinnin parissa. Puhuimme taannoin Pajadatan toimitusjohtajan, Maria Vappulan kanssa taannoin Pajadatan sloganin uusimisesta. Mietimme, että hyvä slogan pitäisi olla helppo muistaa, kiteyttäisi mitä yritys tekee ja kyllähän se saisi kuulostaakin yrityksen henkilökunnalta. Kiersimme aihetta välillä melko kaukaa, mutta niinkuin monesti, vastaus oli silmien edessä. Tai oikeastaan se kantautui korviin ihan ohimennen. Kollegalle sattui puhelimeen vastatessa Freudilainen lipsahdus, ”datapaja”. Se on siinä! Pajadata on datapaja.