Hinnat nousevat – mitä voin tehdä?

Projektiseurantaohjelma helpottaa kannattavuuden hallintaa

Kun yrityksen pakollisten hankintojen kustannukset nousevat inflaation myötä voi herätä pelko, kuinka yrityksen kannattavuudelle käy. Kuinka yrityksessäsi projektiseuranta on järjestetty ja voisiko sitä entisestään parantaa? Jos lukuja on tähän saakka ylläpitänyt manuaalisesti esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmalla, voitko olla varma lukujen ajantasaisuudesta? Onko hinnoittelusi kohdillaan? Entä mikä avuksi, jos asiakkaasi ei maksa laskujaan?

Laatimamme oppaan avulla sinun on helppo tunnistaa oman yrityksesi kehityskohteet ja lähteä parantamaan kannattavuutta.

Inflaatiopeikko ei ole satuhahmo vaan ihan totta

Viimeisen puolen vuoden aikana inflaatio on näkynyt myös talotekniikka- ja rakennusalojen yritysten ansainnassa. Rakennusalojen yritykset ovat viime vuosien noususuhdanteen jäljiltä hyvässä kunnossa, mutta milloin viimeksi yrityksessäsi on tarkasteltu työmaaseurannan toimintamalleja? Urakkasummaan tai urakan kokonaiskestoon perustuvat rajat projektiseurannan perustamiselle ovat tyypillisiä. Vallitsevassa epävakaassa tilanteessa on hyvä hetki tarkastaa, onko riman korkeus yhä sopiva. Milloin urakasta kannattaa perustaa tarkempi projektiseuranta? Entä urakan ulkopuoliset työt ja hävikki – kuka nämä oikeasti yrityksessäsi maksaa?

Kannattavuus on jokaisen yrityksen tärkein toiminnan ajuri ja tunnusluku. Ideaalitilanteessa urakkalaskenta tehdään tarkasti ja urakkaan kuuluvat ostot valmistellaan hyvin, mutta tämä vaatii yritykseltä riittävää puskuria, jotta varastosaldoon on mahdollista sitoa pääomaa.

Yksi keskusteltu toimintamalli ovat indeksit, joita vaikkapa länsinaapurissamme Ruotsissa käytetään yleisesti urakkasopimuksissa. Tämä ei ole tällä hetkellä Suomessa totuttu tapa toimia, mutta mitä voimme siitä oppia ja mitä epävarmassa tilanteessa siis kannattaa tehdä?

Mistä lähteä liikkeelle?

Aivan ensimmäiseksi on syytä lisätä omaa tietoisuutta yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Jokainen yritys elää kannattavasta liiketoiminnasta ja on enemmän kuin okei välillä nostaa hintoja. Seuraa katettasi aina.

Nykyaikaisissa ohjelmistoissa projektihallinnan perustaminen ei ole enää raskasta vaan kynnystä seurannan lisäämiselle kannattaa rohkeasti madaltaa. Kun projekti on avattu, ei tuntien ja tarvikkeiden kohdistaminen ole sen työläämpää projektiseurannan tarpeisiin kuin mitä normaali työtapa muutenkaan. Tämä on kevyt tapa rakentaa nopea näkymä sille, miten urakka sujuu.

Entré projektinhallinta

Entäs se tulopuoli?

Kun työ sitten valmistuu, ja laskut on tehty huolellisesti seuraa vielä tärkeä osuus. Maksaahan asiakkaasi laskun?

Ajantasainen reskontra nykyaikaisessa ohjelmistossa pitää onneksi asiakaskohtaisesti huolta siitä, ettei huonolle maksajalle tietämättä avata uusia työtilauksia, mutta välillä on tarve myös hakea rahoitusta laskusaataville.

Siirrytään ajanvaraukseen tuossa tuokiossa.

Hinnat nousevat – mitä voin tehdä?

Täydennä tiedot ja asiantuntijamme on sinuun yhteydessä seuraavien 1-3 arkipäivän kuluessa.