Tiedät varmaankin sen klassisen vanhan valokuvan New Yorkin pilvenpiirtäjien rakennustyömailta, kun rivi työmiehiä istuu palkin päällä ja syö eväitään?
Joskus joku tippui alas. Sellaista se vain oli.
Kuvaa katsoessa korkeanpaikankammosta kärsivät nielaisevat ja rakennusalojen ammattilaiset myhäilevät itsekseen. Ja ammattilaiset myhäilevät syystäkin. Ei ole heikkohermoisten hommaa kiipeillä katoilla. Mutta niin alhaalla tippuneita työkaluja väistelleet kadunkulkijat, kuin rakennustyöläisten puolisotkin ovat olleet kiitollisia, kun käyttöön tulivat nosturit, kypärät, valjaat ja muut turvallisuutta lisäävät apuvälineet. Ja nykyisin on työnjohtajan vastuulla huolehtia, että näitä kaikkien hyödyksi olevia työturvallisuusmääräyksiä noudatetaan. Jos ns. vanha jermu saa välillä naputusta vaikkapa kypärän unohtumisesta, saa kuitenkin viimeistään uhkailu AVI:n tarkastajasta jermunkin nöyrtymään.
Kun rakennustyömaan arki ei ole enää yhtä vaarallista kuin 30-luvun New Yorkissa ja vielä 70-luvulla suomalaiseen rakennustyömaahan kuulunut alkoholikin on jäänyt pois, voi suomalaisia rakennustyömaita kuvailla todella hienoiksi työpaikoiksi. Viimeisen vuosikymmenen aikana myös digitaalisuus on löytänyt työmaille.
Ohjelmistotalossa EDC Työmaajärjestelmän kysyntä on ollut tänä kesänä ennätysvilkasta. Kysynnän kasvu on johtanut luonnollisesti myös tuotekehitystarpeisiin. EDC Työmaajärjestelmän käyttökohteista kärjessä ovat olleet kulunvalvonnan ja sähköisten tuntikirjausten tarpeet. Kuopion toimistomme koodivelhot ovatkin vieneet tuntikirjauksen teinitermein ”nextille levelille”.
Työvuoro-sovellus on kehittyneempi versio suositusta tuntikirjauksesta. Erikoistoimialoilla, kuten vaikkapa maarakennuksessa tarvitaan yksityiskohtaisempia tietoja. Millä koneella työ on tehty ja montako metriä päivän aikana on kaivettu. Niin projektiseurannan kuin palkanlaskennankin kannalta tiedot tulee voida ottaa raportiksi tai siirtää eteenpäin. Työvuorosovellus integroituu uutena järjestelmänä nyt myös Procountor-ohjelmiston kanssa.
Rakennustyömaiden mennyttä maailmaa muistellen tämän päivän työturvallisuusmääräykset saavat tuntemaan, että aikaa olisi kulunut välissä vieläkin enemmän. Etenkin kun monissa yrityksissä TR- ja MVR-mittaukset, työmaaperehdytys ym. tehdään digitaalisessa muodossa. Eikä ihme. Kyllä/ei valinta näytöllä ja arkistointi suoraan ohjelman sisällä teettää vain murto-osan siitä työstä, kuin koko prosessi olisi ollut kaikkine vaiheineen paperilla.
Kiinnostuitko oppimaan lisää työmaiden digitalisoitumisesta?
Ota yhteyttä:
Pentti Jokinen,
asiakaspäällikkö, rak. ins.
Puhelin: 040 0540688
Sähköposti:
pentti.jokinen@pajadata.fi
Juha-Pekka Kuntsi,
asiakaspäällikkö
Puhelin: 040 152 8560
Sähköposti:
juha-pekka.kuntsi@pajadata.fi