KUN MEDIASSAKIN JO KERROTAAN UUDISRAKENTAMISEN HILJENEMISESTÄ, MITEN TALOTEKNISET ALAT REAGOIVAT?
Rakennusalan tavoin myös talotekniset alat kärsivät usein ensimmäisten joukossa suhdannevaihteluista. Uudisrakentamisen hiljetessä välillisesti seuraavana tilauskirjat hiljenevät usein rakennusliikkeen aliurakoitsijalta, putkiasennus- tai sähköasennusliikkeeltä. On inhimillistä, että kiireisten vuosien jälkeen ensireaktio on järkytys, kun tilauskirja näyttää tyhjältä, eikä puhelin soi. Ensimmäinen keino paikata tilannetta on karsia kuluista ja yrittäjä aloittaa neuvottelemaan muun muassa lyhennysvapaista rahoituslaitosten kanssa. Kulujen karsiminen ei kuitenkaan paikkaa puuttuvaa liikevaihtoa ja kehitä taloudellista tilannetta pitkällä aikavälillä.
on aika aloittaa aktiivinen asiakashankinta
Aktiivinen asiakashankinta voi tarkoittaa epämukavuusalueella työskentelyä. Kohtaat uudenlaista kilpailuasetelmaa tai ylipäätään kilpailua. Talotekninen ala paikkaa uudisrakentamisen hiljetessä tilauskantaa usein erikoistumalla tiettyihin korjausrakentamisen aloihin tai laajentaa vaikkapa huoltoliiketoimintoihin. Kannattaa muistaa, että vain hinta ei usein ratkaise, mutta jollakin on erottauduttava. Katteesta voi joutua tinkimään, mutta on löydettävä riittävän kannattavat työt, sillä jokainen yrittäjää haluaa välttyä työvoiman sopeuttamiselta.
keskustellaanko tarpeistanne?
muista, että kuluttaja-asiakkaat kutsuvat sinut kotiinsa, eivät työmaalle
Riskienhallintaa on seurata julkisrahoitteisia urakoita ja laajentaa asiakkuuskenttää myös mm. kuluttaja-asiakkuuksiin. Kotitalouksien remonttikustannusten vähennysoikeudet ja kiinnostuneisuus energiatehokkaista asumisratkaisusta ovat kenties paikka iskeä, mutta oletko tehnyt töitä kuluttajamyynnissä? Kuluttajat kutsuvat urakoitsijan omaan kotiinsa, eivät työmaalle. Turvallinen ja luotettava vaikutelma, laadukas viestintä, palvelun laatu ja nopeus ovat kuluttaja-asiakkaiden korkealle arvostamia seikkoja. Kuinka korostaa näitä ja saada työstä riittävä korvaus? Prosessisi voivat vaatia uudistamista useiden pienempien projektien ja viestintätarpeiden muuttuessa. Onneksi toiminnanohjausjärjestelmät huomioivat keikkahallinnan kirjon ja asiakasviestinnän tarpeet nykyisin niin, että ns. hukkatyöaika ei lisäänny.